Achtergrond: bestaansrecht
De conservatoria bieden wel lessen in orkestspel t.b.v. het in 1740 in Duitsland ontwikkelde Philharmonisch Orkest welke later is doorontwikkeld tot Symphonie Orkest. De conservatoria bieden echter geen lessen in orkestspel t.b.v. het in 1770 in Nederland ontwikkelde Harmonie Orkest. In de USA doorontwikkeld tot Symphonisch Blaas Orkest. Hetzelfde geldt voor het in 1806 in Nederland ontwikkelde Fanfare Orkest e.o. de in 1845 in de UK ontwikkelde Engelse Brass Band.
T.b.v. de opbouw van routine in orkestspel binnen het Symphonie Orkest, is het Nationaal Jeugd Orkest (NJO) opgericht. Het vml. Nationaal Jeugd Harmonie Orkest (NJHO) heeft geruime tijd het hiaat binnen de blaasmuziek opgevuld. De National Youth Concert Band NL (NYCB.nl) biedt opnieuw aanvulling gericht op het Symphonisch Blaas Orkest annex de Concert Band.
Op amateurniveau zijn het Nationaal Jeugd Fanfare Orkest (NJFO) en de Nationale Jeugd Brass Band (NJBB) vanaf oprichting nog steeds actief.
Argumentatie
Voor blazers en slagwerkers in Nederland zijn er meer banen te vinden in professionele militaire Blaas Orkesten van het Ministerie van Defensie dan in Symphonie Orkesten. Daarnaast zijn er professionele civiele blaasorkesten in Nederland, Duitsland, Spanje, USA en Japan. Alle reden om daar tijdens de conservatoriumopleiding op voor te bereiden.
Waarom wij?
De vraag is waarom wij dit doen? Het antwoord is eenvoudig: omdat wij zelf hebben ervaren hoe belangrijk een orkest als dit is. Wij beseffen wat dat voor onze leercurve heeft betekend. Uit eigen ervaring weten wij welke rol een Nationaal Orkest inneemt in ontwikkeling van de conservatoriumstudent. Trainen en uitdagen op het eigen niveau is waar het allemaal om draait, net als in de sport.