Posting

LinkedIn.com d.d. 30 augustus 2024

DE ZOMER VAN 2024

Daar sta je dan. Student aan het conservatorium. Studierichting klassieke muziek. De basis van de hele muzieksector, vallend onder de Edele Kunsten. Het bereik van deze studie betreft enkele eeuwen. Zwaartepunt ligt op de 18e, 19e, 20ste en 21ste eeuw. De 17e eeuw en daarvoor valt onder specialisaties. De veelvoud aan te bestuderen muziek met al haar stijlen, is werkelijk fenomenaal.

Belangrijk is het besef dat elke vorm van vooruitgang in de muzieksector voortkomt uit deze richting. De andere genres zijn in de 20ste eeuw ontstaan, gebaseerd op de verworvenheden uit de klassieke muziek. Deze worden geduid als Toegepaste Kunsten en Volksvermaak (entertainment).

Schooljaar 2023/2024 afgesloten. Weer een jaar hard gestudeerd, de moed er nog steeds in. De ellende van de Corona periode langzaamaan verwerkt. Wie weet ben je terug in conditie? Als het even kan weer topfit, maar het aantal verloren gegane vlieguren is nog steeds niet ingehaald. Dat knaagt, maar wat doe je er aan? Vooral niet in de stress raken, maar aan de horizon gloort wel het eindexamen. De competitieve omgeving doet zijn werk.

Speelervaring in een orkest is voor de aanstaande orkestmusicus van enorm belang. Dit betreft zowel training in orkestspel (hoe in jouw sectie te spelen, samen te werken met andere secties binnen de groep, hoe de groepen het orkest vormen), toepassing van diverse vaardigheden (van blad spelen, met name zichtlezing/prima vista), aangescherpte alertheid en flexibiliteit, niet te vergeten ‘mengen’. Zowel de klank van jouw instrument als de onderlinge saamhorigheid zijn belangrijk voor het resultaat.

Terwijl de maand juli 2024 lekker op gang komt, volgt bericht uit subsidieland. De vierjaarlijkse publicatie die sinds 1985 louter negatief van aard is. Deze keer treft deze de toch al geteisterde conservatoriumstudenten. Zij die de ruime meerderheid van een sector vertegenwoordigen waar een dagelijkse topprestatie de normaalste zaak van de wereld is. Deze grootste groep studenten aan de conservatoria krijgen weer een drempel opgeworpen. Om net hen te ontdoen van de zo belangrijke mogelijkheid tot doorgroei, is voor velen ‘mindboggling’.

Ook wij zijn verbijsterd. Volgende week maken wij bekend hoe wij daar op reageren.

Stanley E. van Wel MM – Music Director

LinkedIn.com d.d. 4 september 2024

NIEUW NATIONAAL JEUGD ORKEST

De potentie van het wegvallen van diverse trajecten binnen talentontwikkeling in de klassieke muziek, w.o. de Nationale Jeugd Orkesten en het Wereld Muziek Concours, is schrikbarend. Dit wordt een groot gemis voor met name conservatoriumstudenten die nu eenmaal ‘vlieguren’ nodig hebben.

Actie & reactie

Toen ik dit voor het eerst las, was voor mij de maat vol. Tijd voor actie! Niet een reactie zoals vanaf 1985 een gestaag patroon is geworden binnen de Kunst- & Cultuursector. De houding van ‘aangeschoten wild’ vanuit de slachtofferrol brengt geen soelaas. De ‘brain drain’ middels emigratie naar een ander land is een eigen keuze. Dat levert echter niets op voor onze maatschappij. Het oprichten van een politieke partij van, voor, door kunstenaars (1% van BBP naar de Kunst & Cultuur) lukt niet vanwege het gebrek aan eenheid binnen de sector. Omdat de uitstekend functionerende beroepsvereniging voor klassieke musici verloren is gegaan, blijft er slechts één mogelijkheid over: kijken wat je zelf kunt doen.

Initiatief vanuit core-business

In de loop der jaren heb ik meerdere orkesten en ensembles opgericht. Daarnaast heb ik tijdens mijn conservatoriumstudie in de voorloper van het vml. Nationaal Jeugd Harmonie Orkest (NJHO) gespeeld. Daardoor weet ik uit eerste hand welke rol dit heeft gespeeld in mijn ontwikkeling. Die wekelijkse uitdaging was ronduit geweldig. De mogelijkheid om zowel tot orkestmusicus te ontwikkelen alsmede tot solist voor het orkest, was alleen daar mogelijk. Dit gunnen wij de huidige conservatoriumstudenten ook.

Om die reden hebben wij besloten om binnen de bestaande structuur van Stichting Sousa Tribute Band vanuit de Sousa Academy een junior orkest op te richten en deze per direct te realiseren. Dit noemen wij de National Youth Concert Band NL (NYCB.nl). De Concert Band is een modern type blaasorkest dat aansluiting biedt op het internationale werkveld. Doelstelling, aanpak en invulling is gelijk aan die van het NJHO. Wekelijkse repetities en maandelijkse concerten zorgen voor de nodige speelervaring. Deelname is louter door conservatoriumstudenten.

Oproep

Aan professionals in de klassieke muziek vragen wij om directe of indirecte ondersteuning. Maak uw conservatoriumstudenten a.u.b. attent op deze nieuwe kans.

Allen die klassieke muziek en talentontwikkeling van huidige conservatoriumstudenten een warm hart toedragen, vragen wij om Vriend van de NYCB.nl te worden. Deze groep conservatoriumstudenten laten wij niet in de kou laten staan. Gezamenlijk bieden wij hen de kans die zij zo hard nodig hebben!

Kijk voor meer op https://nycb.nl (under construction).

Stanley E. van Wel MM – Music Director